Entegre Devre Topografyası

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://www.setmark.com.tr/wp-content/uploads/2020/08/floating_image_04.png

Entegre Devre Topografyası

Elektronik bir işlevi ya da buna benzer bir görevi yerine getirme amacıyla geliştirilmiş olan, en az bir aktif parçaya sahip ve bir kısmının veya tamamıyla tümünün bir parça içerisinde ya da üzerinde yer aldığı ara ya da nihai ürünlerin tamamına entegre devre adı verilmektedir. Bu entegre devreleri oluşturan etmenlerin üç boyutlu diziliminin yer aldığı sabitlenmiş görüntüler dizisi ise entegre devre topografyasıdır. Entegre devre topografyasın oluşturan görüntüler dizisinin her bir görüntüsünün entegre devrenin üretim sürecinin herhangi bir aşamasında mevcut olan yüzeyin tamamını ya da bir kısmını göstermesi gerekmektedir. Entegre devre topografyası ülkemizde 22.04.2004 tarihinde yürürlüğe giren Entegre Devre Topografyalarının Korunması Hakkında Kanun ile koruma altına alınabilmektedir.

Hangi Tür Entegre Devre Topografyası Tescil Edilebilir?

Bir entegre devre topografyasının tescil edilerek korunabilmesi için ilk olarak bu topografyanın orijinal olması gerekmektedir. Tasarlayıcının kendi fikri ile ortaya koyduğu ve tasarlama aşamasında bu topografyanın entegre devre üreticileri ile beraber entegre devre topografyası tasarlayıcıları arasında bilinmemesi onun orijinal olduğunu belirtmektedir. Ayrıca her ne kadar bilinen elemanların ya da ara bağlantıların düzenlenmesi ile oluşan bir entegre devre topografyası bir bütün olarak bir araya getiriliş olarak orijinallik şartına sahipse bu entegre devre topografyası orijinal kabul edilmekte ve tescil edilebilmektedir. Tescil söz konusu topografyaya dayanan içerik, işlem süreci, teknik, sistem ya da topografya dışında ancak topografyada sabit bulunan bilgiye uygulanmamaktadır. 

Gerekli Olan Belgeler

Entegre devre topografyasının tescil edilebilmesi için Türk Patent Enstitüsü olarak bilinen Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru formu ile beraber ek belgelerin verilmesi gerekmektedir. Bu ek belgelerin arasında başvurusu yapılan devrenin yerine getirdiği işlevleri anlatan bilgilerin yer aldığı topografyanın kopya çizimlerinin, devrenin ne işe yaradığını anlatan özet bilgi, başvuru için gerekli ücretin ödendiğini gösterir belge, eğer başvuru başka biri adına gerçekleştiriliyorsa vekaletname, tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilen başvurularda başvuruyu yapan kişinin imza sirküleri ya da şahıs tarafından yapılan başvurularda başvuruda bulunan kişinin kimlik fotokopisinin yer alması gerekmektedir.  

Tescil Süreci

Bu belgeler ile başvuru yapıldıktan sonra inceleme gerçekleştirilmektedir. Eksiklerin bulunması durumunda eksikliklerin 2 ay içerisinde giderilmesi gerekmektedir. Başvuru ile beraber Türk Patent ve Marka Kurumu, entegre devre topografyasını yayımlamaktadır. Bültende yayınlanan topografyaya herhangi bir itiraz gelmemesi sonucunda tescil gerçekleştirilmektedir ve tescil belgesi başvuru sahibine gönderilmektedir. 

Tescil ile Sağlanan Haklar ve Koruma Süresi

Tescil tarafından sağlanan haklar tescil sahibi için 10 yıl boyunca geçerli olmaktadır. Gizlilik gerektiren haller olmadığı durumlarda tescil edilen topografya ticari amaçlar ile kullanılmadığında ve tasarlama tarihi başlangıç kabul edilmek üzere 15 yıl boyunca tescil için başvurulmazsa söz konusu topografya için koruma hakkı talebi geçersiz sayılmaktadır. Koruma süreci topografyanın hak sahibinin bizzat ya da izin verdiği üçüncü bir kişi tarafından yurt içi ya da yurt dışında ticari olarak ilk kez piyasaya sürüldüğü tarih başlangıç olarak kabul edilerek 2 yıl içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Eğer başvuru tarihinde henüz entegre devre ticari olarak piyasaya sürülmediği takdirde koruma süreci başvurunun yapıldığı tarih ile başlamaktadır. Bu tescil sonucunda orijinal olma şartlarını karşılamayan parçalar hariç tutularak tescil ile koruma altına alınmış olan topografyanın tamamının ya da bir kısmının bir bölümünün başka bir entegre devreye dahil edilmesi ya da çoğaltılması durumlarında veya tescile sahip olan topografyanın, bu topografya kullanılarak oluşturulan devrenin ya da kanunlara aykırı bir şekilde çoğaltılan entegre devre topografyasını içeren ürünlerin ithal edilmesi, satılması veya ticari amaçlarla dağıtılması durumlarında tescil edilen entegre devre topografyasının hak sahibi bu fiilleri önleme yetkisine sahip olmaktadır. 

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image