Yurtdışı Marka Tescili

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://www.setmark.com.tr/wp-content/uploads/2020/08/floating_image_04.png

Yurt Dışı Marka Tescili

Marka tescili sadece o marka tescilinin gerçekleştirildiği ülke için geçerli olmaktadır. Bu yüzden ihracat yapan firmalar aynı zamanda malını sattığı ülkelerde de markasını tescil ettirmesi gerekmektedir. Ülkelerin tescil yöntemleri ve kabul sistemleri farklılık göstermektedir. Ancak ülkeler çeşitli uluslararası tescil sistemlerine taraf olabilmektedir. Günümüzde Madrid Protokolü, Avrupa Topluluk, Avrasya Bölgesel, Afrika Ülkeleri Birliği, Arap Birliği gibi farklı bölgeler için tescil sistemleri bulunmaktadır. Ülkemiz, Avrupa Birliğinin de tarafı olduğu Madrid Protokolüne, Avrupa Topluluk Markasına (CTM) ve Afrika Ülkeleri Birliği’ne taraf ülkelerden bir tanesidir. Birden fazla ülkede tescil edilmek istenen markalar için bu yöntemler kolaylık sağlamaktadır. Yurt dışında tescil edilmiş markalar hangi ülkede tescil edildiyse ülkemizdekiyle aynı şekilde korunabilmektedir. 

Madrid Protokolü

1989 yılında yapılan anlaşmayla yürürlüğe giren Madrid Protokolü’ne Türkiye 1996 yılında dahil olmuştur. Protokole dahil olan üye ülkelerden bir tanesinde tescilli bir markaya sahip olan gerçek veya tüzel kişilikler protokolden yararlanabilmektedir. Bu protokole başvurular Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Türkiye’den gerçekleştirilecek olan başvuruların İngilizce yapılması zorunludur. Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru tarihi aynı zamanda uluslararası başvuru tarihi olarak kabul edilmektedir. Protokole yapılan başvurunun Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurunun esası olmalıdır. Başvuruda herhangi bir eksik olmaması durumunda yapılan başvuru Madrid Protokolü çerçevesinde Dünya Fikri Haklar Örgütü tarafından yayımlanmaktadır. Yayım sonrasında protokole taraf ülkeler bilgilendirilir ve en çok 18 ay içerisinde başvuru inceleyip kabul etmeleri gerekmektedir. Başvuruya taraf ülkelerden herhangi birinden ret gelmesi durumunda ret kararı WİPO resmî gazetesinde yayınlanmaktadır. Bu ret kararına karşın itiraz başvurusunun yapılması ise ret kararını yayınlayan taraf ülkeye yapılmaktadır. 

Avrupa Topluluk Markası

Avrupa Topluluk Markası, Avrupa Birliği üye ülkelerin tamamını kapsayan tescil sistemidir. Buraya yapılacak olan marka başvurularının İspanya’nın Alicante şehrinde yer alan merkeze ya da Avrupa Birliği üye ülkelerinin patent ofisleri aracılığı ile yapılması gerekmektedir. Türkiye her ne kadar Avrupa Birliği üyesi olmasa da Paris Sözleşmesi taraflarından biri olması nedeniyle ülkemizde yer alan kişi ve kuruluşlar Avrupa Topluluk Markasına tescil için başvuruda bulunabilmektedir. Buraya başvurmak için Türkiye’de tescil edilen markanın belgesi ya da tescil müracaatı, tescil başvurusunu yapacak olan kişi için vekaletname, başvuru sahibi şahıs ise kimlik bilgileri, şirket ise kaydı bulunduğu ticaret odasından kayıt belgesi yeterli olmaktadır. Avrupa Topluluk Markası tarafından sağlanan koruma 10 yıl boyunca geçerli olmaktadır. Marka sahiplerinin bu dönemin sonunda 10 yıl uzatma hakları bulunmaktadır. Uzatmanın herhangi bir sınırı yoktur. Avrupa Topluluk Markasının avantajı tek bir başvuru ile üye tüm ülkelerde koruma sağlamasıdır. 

Afrika Ülkeleri Birliği (OAPI)

OAPI, 16 Güney Afrika ülkesinin kurduğu bir iş birliğidir. Tıpkı Avrupa Topluluk Markası gibi OAPİ tescili de tüm taraf ülkelerde marka tescili sağlanmaktadır. OAPI’ye Benin, Burkina Faso, Çad, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahilleri, Gabon, Gine, Gine Bisseau, Kamerun, Kongo, Mali, Nijerya, Moritanya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal ve Togo üyedir. OAPI’nin sağladığı avantajlar arasında düşük başvuru ücreti, tek bir dil kullanımı ve tek bir ülke para biriminin kullanımı da yer almaktadır. Ancak burada tescil ettirilen markanın başvuru tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde ticari olarak kullanılma zorunluluğu bulunmaktadır. Eğer bu durum oluşmazsa üçüncü kişilerin itirazı ile marka tescili iptal edilebilmektedir. OAPI tescili de 10 yıl boyunca geçerlidir ve 10 yıllık süre sonunda uzatma hakkı sağlanmaktadır. 

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image