Genel24 Mayıs 2022by Setmark0

Marka Tescili Nedir ve Nasıl Yapılmaktadır?

Marka, bir işletmenin tüm varlığını temsil eder. Bu nedenle bütün işletmeler için marka tescili son derece önemli bir süreçtir. Marka tescili ancak bu tescil işlemini kanıtlayan bir belgeye sahip olunduğu zaman gerçekleştirilmektedir. Kişilerin isimleri, çeşitli sloganlar, simgeler, sayılar ve diğer her türlü işaret marka olarak tescil ettirilebilir. Ancak bu noktada tescil için önemli olan nokta ayırt edici olmasıdır. Bu noktada tescil ettirilen markanın diğer mal ve hizmetlerden açık bir şekilde farklı olması, ayrışması gerekmektedir. Aksi takdirde markayı tescil ettirmek mümkün olmamaktadır. 

Marka Tescili Neden Gereklidir?

Marka tescili bir iş modeli, ürün veya hizmetin geliştirilmesi ve sürdürülmesi için daha başlangıç aşamasından itibaren yapılması gereken önemli bir işlemdir. Marka tescili sınai bir haktır ve bu hakkın alınması ile beraber ileride ortaya çıkabilecek olan hak ihlalleri önlenebilmektedir. İhlalin sona erdirilmesi, ortaya çıkan zararın giderilmesi ve ihlali gerçekleştiren kişi ve kuruluşlar hakkında soruşturma başlatılması gibi durumlar için marka tescili gerekmektedir. Ayrıca söz konusu ürün, hizmet ya da kuruluşun internet sitesi için com.tr uzantısı almak, isim soy isim ile .com.tr uzantılı domain alınması gibi bazı özel durumlar haricinde, marka tescili ile yapılmaktadır. 

Tescil Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Marka tescili başvurusu fiziki olarak ya da internet üzerinden yapılabilmektedir. Marka tescili yapacak olan kişilerin herhangi bir şekilde ticari işletmeye sahip olma şartı bulunmamaktadır ve gerçek kişilerin marka tescil başvurusu yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca her bir marka için tek bir başvuru yapılmaktadır. Birden fazla tescil başvurusu tek seferde gerçekleştirilememektedir. 

Marka tescili yapmak için;

  • Tescil yapmak isteyen kişinin kimlik bilgiler,
  • Tescile söz konusu olan mal ve hizmet bilgisi 
  • Başvuru için ödenmenin tamamlandığını kanıtlar belge 
  • Başvuru belgesi ve ortak marka ya da garanti markası için yapılacaksa ilgili kanun ile düzenlenmiş olan teknik madde gibi gerekli belgeleri sağlaması gerekmektedir. 

Bunların yanı sıra tescil ettirilecek olan markada Latin alfabesi dışında harf veya harflerin bulunması durumunda bunların Latin alfabesindeki karşılıkları ve rüçhan hakkı talebinin bulunduğu durumlarda rüçhan hakkı talebi için gerekli olan ücretin ödenmiş olduğunu gösteren belgeler de gerekmektedir. 

Süreç Nasıl İşlemektedir?

Başvurunun gerçekleşmesi sonrasında Türk Patent Enstitüsü idari bir süreç işletmektedir. Bu süreç sonucunda tescilin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli olmaktadır. Başvurusu sonrasında Türk Patent Enstitüsü yapılan başvurusu sınıflandırarak incelemeye almaktadır. Sınıflandırma sonrasında ise başvuru yayınlanmaktadır. Bu yayınlanma ile tescil başvurusuna yapılan varsa itirazlar değerlendirilmektedir. İtiraz sonrasında markanın tescil edilmesine herhangi bir aksi durum olmadığı takdirde tescil belgeleri başvuru sahibine verilmektedir. Ancak bunun tersi durumlarında ise tescil başvurusu reddedilmektedir. Bu süreç yaklaşık olarak 9-10 ay kadar sürmektedir. 

Marka Tescili Ne Kadar Geçerlidir?

Marka Tescil Belgesi’nin marka sahibine verilmesinden itibaren marka 10 yıl süre ile bu tescil tarafından koruma altına alınmaktadır. Tescil her 10 yıl sonunda bir kez daha 10 yıl olacak şekilde yenilenmektedir. Marka sahiplerinin tescil için herhangi bir sınırı bulunmamaktadır ve kişiler her 10 yılda bir tescil yaptırabilmektedir. 10 yılın sonunda marka sahiplerinin tescili yenilemesi için 6 ayı bulunmaktadır. Tescilin 6 aylık süre içerisinde gerçekleştirilmemesi durumunda marka hükümsüz hale gelmektedir. Yenileme isteği 10 yıllık sürecin bitimine 6 ay kala yapılmaktadır ve bu sürede yenileme harcının ödenmesi gerekmektedir. Bu 6 aylık sürede herhangi bir başvurunun yapılamaması durumunda marka tescilinin sona ermesini takiben 6 aylık süreç içerisinde ek ücret ödeyerek yenileme talebinde bulunmak mümkün olmaktadır. 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *